Tummie Magazine

Tummie is een magazine voor enthousiaste eters. Erin brengen chefs, wetenschappers en kunstenaars uit de lage landen verhalen en recepten rond één smaak, geur of ingrediënt. Het verschijnt twee keer per jaar volgens ‘het ritme van de keuken’. Het magazine wordt samengesteld door culinair illustrator Elise van Iterson (NL) en culinair journalist Barbara Serulus (BE), die tevens mijn co-host is in De Visdetective podcast.

Voor Tummie kon eindelijk aan de slag met mijn langekoesterde wens om een taxonomie (een ‘formele classificatie’) te maken van de soorten die we eten. Waarom eten we het ene familielid wel en het andere niet? Hoe zijn de soorten die we lekker vinden met de mens mee geëvolueerd? En welke rol speelden ze in de geschiedenis? In de reeks Linnaeus aan tafel onderzoek ik iedere editie van Tummie de taxonomie van al dat we eten. Inspiratiebron is de Zweedse naturalist Carl Linnaeus die zich er in 18de eeuw toe zette al het leven op aarde begrijpelijk te ordenen.

  • Tummie #1Ostrea edulis en andere ’tweekleppigen’: oesters, mosselen en andere schelpdieren. Weet jij waar die familie van zijn? Het antwoord zal je verbazen! Klik hier voor KLIK BEET.
  • Tummie #2Capsicum capsicum: een kleine geschiedenis van al dat pittig is.
  • Tummie #3Gallus gallus domesticus. Oh, kip grote voorziener! Met meer dan anderhalf BILJOEN eieren jaarlijks  en 26 miljard kippetjes op de planeet kunnen we niet om G. gallus domesticus heen. Download ‘m hier!
Beeld: Elsie van Itterson