Gewetensvragen: vlees

De Nieuwe Liefde een centrum voor debat, bezinning en poëzie. Het heeft christelijke roots en er worden regelmatig levensbeschouwelijke vragen gesteld. Dat was wel zo toepasselijk voor het dilemma van filmaker Marijn Frank.

Marijn maakte de film Vleesverlangen* (kijk de trailer; of kijk de hele film) over haar poging in het reine te komen met haar lust voor vlees. Als voedseljournalist die voor een consumentenprogramma werkt, weet zij als geen ander dat ze eigenlijk zou moeten stoppen met vlees eten, maar het lukt niet. Waarom toch? En moet je stoppen met vlees eten? Of niet?

Het programma in De Nieuwe Liefde was op die vragen gebaseerd. Onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt gingen de ‘dilemma-inbrenger’ (Marijn Frank), panel (Milouska Meulens, prof. Dr. Cor van der Weele, Jelmer Mommers en ik) en het publiek met elkaar in ‘moreel beraad’. Een eerlijk, kritisch en gestructureerd gesprek om samen te ontdekken welke onderliggende waarden doorslaggevend zijn.

Het programma maakte deel uit van de serie Gewetensvragen, waarin actuele en beladen maatschappelijke dilemma’s op een systematische filosofische manier werden onderzocht. Eerdere programma’s gingen bijvoorbeeld over het wel of niet in huis nemen van een vluchteling, vrijwilligerswerk doen in ontwikkelingslanden en het spelen van Zwarte Piet.

Het hele ‘moreel beraad’, zoals de gespreksvorm heet, is hierboven terug te zien en dat is zeer de moeite waard. Het was een uitzonderlijk goed gesprek over een lastig onderwerp. Lees ook Jelmer Mommers’ notitie op De Correspondent hierover.

*Ik werkte ook mee aan het interactieve online project dat na de vertoning van Vleesverlangen bij de NPO te volgen was. Kijk daarvoor hier.

CLIENTDe Nieuwe Liefde

DATE2 maart 2016

URL Programmabeschrijving op site van De Nieuwe Liefde