Cinemasia

Het Cinemasia film festival vertoont Aziatische films en films over Aziaten. In 2016 werd het voor de negende keer georganiseerd. Bij een nagesprek bij de documentaire Off the Menu – over het belang van eten als onderdeel van de cultuur en identiteit van Aziaten in Amerika – werd ik gevraagd een gesprek met drie Nederlands-Aziatische chefs te voeren.

_Off-the-Menu-Talk-CinemAsia-670px 

Fow Pyng Hu studeerde Industrial Design en grafisch ontwerp. Hij maakte verschillende videoproducties en zes korte films voor zijn eerste speelfilm Jacky (met mede-regisseur Brat Ljatifi) werd geselecteerd voor Cannes in 2001. Zijn tweede speelfilm, Paradise Girls, werd genomineerd voor de Tiger Award in 2004. Zijn derde speelfilm Nick werd vertoond op IFFR en Busan IFF. Hu woonde ook 5 jaar in Japan waar hij werkte als grafisch ontwerper en werkte samen met Tokyo Hands aan zijn eigen speelgoedlijn. Zijn pop-up ramen shop LE FOU FOW werd de plek voor authentieke Japanse ramen in Amsterdam. Ondertussen is FOU FOW RAMEN te vinden aan de Elandsgracht.

paul tooropPaul Toorop’s liefde voor eten begon al op jonge leeftijd via zijn oma en vader die hem zowel Indische als internationale familierecepten leerden koken. Hij studeerde Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam maar ontdekte dat zijn roeping in de keuken lag. Paul begon Toko Toorop in Rotterdam waar hij private diners en kookworkshops verzorgt. Daarnaast kookt hij bij mensen thuis of bij bedrijven en maakt hij kookinstructiefilms.

tosao van coevordenTosao van Coevorden begon als street-food verkoper op de plaatselijke food market in the Westergasfabriek, waar hij Japanse stijl streetfood bereidde onder de naam ‘Tos en Ji’. Daarnaast was hij bedrijfsleider bij Golden Brown – a Thai bar/restaurant in Amsterdam Oud West. Daarna werd hij manager van Izakaya en werd hij gevraagd om het nieuwe Aziatisch geïnspireerde restaurant Taiko in the Conservatorium Hotel te leiden. Vorig jaar opende hij ‘De Japanner‘ zijn eigen Nederlands-geïnspireerde ‘izikaya’ samen met zijn beste vriend Guido de Bruijn. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er moet gaan eten!